Alles wat afwijkt wordt als gevaarlijk verklaard

Perry Prins

Geachte gemeente,

Hulde voor uw prachtige visuele presentaties waarmee de internationale zone aan de man gebracht zou worden, een professionele marketingstrategie. Dat had het zeker wel nodig, mooie plaatjes en gelikte beloften zijn blijkbaar nodig om ons te doen verlangen naar een vaag gevoel van wat uiteindelijk betekeningloos zal blijken. De Scheveningse bosjes moesten blijkbaar worden wat overal al aanwezig is; beton, verstening, minder bomen, drukte, verstoring, lawaai, te netjes, en veel licht in de avond.

Ik vraag me af wie eigenlijk om deze ontwikkelingen had gevraagd? Wie had er belang bij, wie heeft bedacht zijn persoonlijke belang op de gemeente agenda te projecteren in strijd met het algemene belang? Was het veranderen om het veranderen, of vanwege commerciële connecties? Moest het economisch gewin van enkelen op de voorgrond staan, verkocht als “ontwikkeling van de stad” ?

Wat mij ook stoorde aan het marketingverhaal was de ongefundeerde beargumentering dat “de internationaal georiënteerde mens” het wil. Wat wil die mens dan? Een “verpopulariseerd“ park zonder eigenheid? Brede paden met (schijnbaar heel veel) recreërende mensen en ruime recreatieweides waar men zich staat te verdringen op “drink and food events” of muziekfestivals? Is nog een festival terrein wel nodig in de stad? Er zijn toch locaties genoeg in de stad voor evenementen waar deze juist voor zijn bestemd, zoals het Malieveld, Zuiderpark, het veld van het Westbroekpark en natuurlijk op de pleinen in de binnenstad.

Wat zou er over blijven voor de huidige gebruikers van het park zoals ik? Worden wij de stad uitgejaagd? Wij komen er immers voor de rust en natuurbeleving. Voor wie is de gemeente er eigenlijk, de “massa-mens” of de stille genieter, of misschien toch voor beide? Maar wellicht is de “massa-mens” zelf soms ook wel eens een stille genieter…?

Stille parken zijn namelijk ook belangrijk voor een zichzelf respecterende internationale stad. Een plek voor een moment van stilte is voor iedereen op een bepaald moment belangrijk. Dus wees bewust en trots dat er nog echt rustige plekken in Den Haag zijn. Gun het de Hagenezen, Hagenaars, migranten en expats om zich midden in de stad te kunnen terugtrekken op plaatsen zonder beton en drukte. Het genieten van natuur zoals die is, zonder de aanwezigheid van storende activiteiten. Een park met een avontuurlijke en verrassende padenstructuur, waar je zelfs nog een beetje kunt verdwalen.

Echte natuur verandert niet snel als dat niet hoeft, natuur kent geen vooropgezet plan. Een bos ontwikkelt zichzelf ook zonder grote ingrijpen van overijverige plantsoenendiensten. Dode bomen zijn levende bomen voor veel dieren. De mensen hebben de neiging om de natuur “op te ruimen” en te ordenen, steriel te maken. Maar dat noem ik persoonlijk geen natuurbeheer maar natuurbeheers. Het mooie aan de Scheveningse bosjes is dat het zich al decennia lang zelf aan het ontwikkelen. Als je daar ingrijpt is dat natuurlijke proces weg en het komt niet meer terug.

Deze plannen waren geen ingreep om de natuurwaarden te behouden of te verhogen, ze zouden voor een groot deel de huidige natuurwaarde en serene status vernietigen. Natuurlijk, verbeteringen zijn soms nodig, zoals een verbinding tussen de parken (Ecologische HoofdStructuur- gedachte) met een wandel / ecotunnel onder de Teldersweg. Maar laat het daarbij, zonder grote ingrepen die de parken overleveren aan de waan van deze tijd. Want als de natuur eenmaal weg is, is het voor altijd weg… wil de gemeente dat op zijn geweten hebben?

Dus laat de Scheveningse bosjes en de waterpartij een plek blijven zonder “internationale pretenties”. Daarom ben ik tegen plannen voor het Internationale park.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *