Schermafbeelding 2016-02-06 om 16.33.19

Hovenier Joost van der Spek

Beste gemeente Den Haag

Langs deze weg wil ik bezwaar maken tegen het plan “Internationaal Park”. Niet alleen als inwoner van deze stad maar ook beroepsmatig als ecologisch tuinontwerpster/hovenier zijnde. Zo’n groot groen gebied dicht bij de stad is voor zeer belangrijk voor de gezondheid van de inwoners van Den Haag. Er zijn ondertussen legio onderzoeken gepubliceerd over de helende werking van groen op mensen. Op de volgende website kunt u daar meer informatie over vinden. http://www.hetgroenemedicijn.nl/natuur-en-gezondheid/

Het lijkt mij dat de gemeente Den Haag het welzijn van haar burgers hoog in het vandaal heeft staan.
De huidige plannen zorgen er in mijn optiek voor dat de groene oase verdwijnt en daarmee de natuurbeleving, met name de aanleg van een 5 kilometer lang 6 meter breed betonpad (effectief 23 meter breed) dwars door Bosjes en Waterpartij en het aanleggen van ‘ versteende entreepleinen’. Dit vind ik trouwens hoogst opmerkelijk aangezien gemeente Den Haag één van de pilotgemeentes is in het project Operatie Steenbreek. Dit project is juist bedoeld om de gemeente groener te maken en te ontstenen. Duurzaam Den Haag roept de burgers op om stenen uit hun tuin te verwijderen en te vervangen door beplanting. Het verbaast mij dan ook zeer, dat dezelfde gemeente juist het groen in de stad wil vervangen door steen.

Mijn groene hart bloedt als ik u plannen lees. Tevens baart het mij zorgen dat de ecologische waarde van de huidige natuurgebieden dusdanig wordt verstoort dat dit zeer zeker ten koste gaat van de huidige kostbare flora en fauna. Ik hoop dan ook van harte dat u tijdig tot inkeer komt en deze voor dier, plant en mens waardevolle natuurgebieden in stand houdt; tenslotte beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Met groene groet,
Joost van der Spek
Manos Verdes zilver Duurzaamste Hovenier 2014

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *