Hedde

Hedde Meima

Beste mensen van de gemeente, over dat rare plan voor een Internationaal Park,

Ik heb het idee dat jullie een beetje achterlopen op de tijdsgeest. Overal zie je een terugkeer naar authenticiteit. Mensen willen ‘het echte werk’ in plaats van het grootschalige, planmatige, anonieme en overmatig gestileerde. Nieuw Ruig heet deze beweging, en je ziet het in de horeca, in de winkels, in de mode, in de vrijetijdsbesteding, de festivals etc.

Het is niet zomaar een trend. Het is meer een terugkeer naar menselijke waarden, een logische reactie op decennia lang schaalvergroting en standaardisering. Nieuw Ruig heeft ook te maken met kwaliteit. Mensen herkennen steeds beter wat goed is en wat goed is, wordt gewaardeerd en opgezocht.

Je zou kunnen zeggen dat het Scheveningse bos al jaren vooruit loopt op deze tijdsgeest. Het is al ruig, het is al echt. Het is geen lullig tekentafelpark, maar oprechte, oorspronkelijke natuur. Met een prachtige netwerk van wildpaadjes, waar je prettig kan dwalen. Een beetje verdwalen zelfs, nooit lang, maar net genoeg om de sensatie weer eens te voelen. Ook dat is authentiek.

Je kan er hutten bouwen, bomen klimmen, paddenstoelen zoeken, crossen, stiekem een kampvuurtje maken (alleen voor gevorderden), in de stilte zitten, dieren zien, je alleen en buiten de stad wanen, helemaal hartgrondig bijtanken.

Ja, de paden kunnen een beurt gebruiken, er mogen een paar bankjes bij, misschien wat extra lichtpunten en een wat makkelijker oversteek, maar alles wat je meer doet, maakt het juist minder.

Of dat een mening is? Ja, natuurlijk, maar ik denk wel de meest gedeelde. De mensen die nu een band hebben met het gebied – en dat zijn er nogal wat – waarderen juist dat authentieke karakter. Ik vind het sowieso nogal een merkwaardig gegeven dat er helemaal geen onderzoek is gedaan naar jullie beleidsmatige veronderstellingen over wenselijkheid en gebruik.

Ik heb ook een veronderstelling. Mijn veronderstelling is dat er nauwelijks een doelgroep is die wel geluk beleefd aan het geplande Internationaal Park, maar niet aan de huidige situatie, al dan niet iets opgeknapt. Ik heb zeer sterk het vermoeden – hoe triest ook – dat het proces terug te voeren is op geld (subsidie benutten + rendement projectdeals) en prestige (overmatige focus op expatscene).

De weerstand is groot. Dat zou al genoeg moeten zijn. In alle gemeenten – ook Den Haag – wordt op hoge toon gesproken over burgerparticipatie, overheidsparticipatie zelfs. De samenleving zou veel meer de regie moeten krijgen. Wat hier gebeurt, is precies het tegenovergestelde: een wethouder die tegen de wil van de samenleving een plan er doorheen probeert te drukken. Ook op dit punt weer een heel slechte match met de tijdsgeest.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar brei er een eind aan. Ik heb er gelukkig wel vertrouwen in dat de samenleving deze klassieke-blunder-in-de-making gaat voorkomen. Het is heel gaaf om te zien hoeveel mensen zich hiervoor inzetten. Het zal niet voor niets zijn.

Met vriendelijke groet,

Hedde Meima

Hedde Meima is regelmatig in het Scheveningse Bos te vinden met zijn Boomtoppers. Boomtoppers maakt van kinderen helden door ze – veilig gezekerd – heel hoog in bomen te laten klimmen. Like de Facebookpagina om te horen wanneer hij er staat of book de beste man voor een avontuurlijk en superorigineel buitenfeestje! www.facebook.com/haagseboomtoppers

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *