Sorgh-5

Couperusduin-bewoonster

Geachte dames, heren,

Graag reageer ik op het Ambitie-plan Internationaal Park Den Haag.
Het Westbroekpark, de Waterpartij en de Scheveningse bosjes hebben ieder hun unieke eigen karakter. Van deze drie zijn de Scheveningse bosjes het meest kwetsbaar want zij zijn oorspronkelijk vanzelf ontstaan op de duinen, terwijl de parken door mensen zijn aangelegd. In het plan zal het karakter van de bosjes volkomen veranderen, het zal ook worden ‘verparkt’.

Er zijn plannen om ca. 4000 bomen te kappen, om 6 meter brede betonnen paden aan te leggen en grote stroken erom heen vrij te maken te behoeve van joggers (expats?) Er zijn plannen om kaalslag te plegen bij de Scheveningse weg. In de plaats van deze prachtige, stokoude, unieke tolweg waarvan de bomen het dak van een kathedraal vormen, komt een winderig tochtgat richting Scheveningen met grote entrees voor de eerst zo intieme bosjes. De bosjes zullen geheel kapot worden gemaakt.

Het is een goed idee om de twee parken en het natuurgebied de Scheveningse Bosjes met elkaar te verbinden. Het moeten oversteken van de de Prof. Teldersweg is natuurlijk gevaarlijk voor mens en dier. Ik zeg met nadruk: mens én dier: de Scheveningse bosjes zijn een heerlijk uitrengebied voor honden en hun baasjes. Het beperken van het terrein dat de honden tot hun beschikking hebben, tot het oppervlak van een veredeld hondentoilet is schandalig. De foto in het document laat een gegraven kuil zien met de tekst: honden richten veel schade aan! Ja, honden graven lekker in de zandvlakte, waar die kuil zich bevindt, maar honden graven niet zomaar tussen de wortels van bomen. Dat soort foto’s met teksten is tendentieus en misleidend! Den Haag staat al bekend als hondonvriendelijk met haar uitrengebieden langs tramlijnen (waaronder lijn 1 bij het Vredespaleis bijvoorbeeld) of drukke wegen (waaronder de Segbroeklaan), maar het ook dit terrein nog van de honden en hun baasjes afnemen is beneden alle peil. Op mijn vraag hierover aan de wethouder bij de informatievond reageerde hij verbaasd en vertelde dat hij zijn hond ook uitliet in de bosjes (!). De opmerking van een beleidsmedewerker dat loslopende honden de al eerder genoemde joggers zouden kunnen storen, daar valt je mond van open. Zou men het Scheveningse bos tot een sportpark voor joggers willen maken? Hoe zou het dan zitten met andere hen storende elementen als langzaam lopende oudere mensen, mensen in rolstoelen etc.? En gaat het niet om mens én dier?

Het ziet er naar uit dat de vermarkting van de drie parken op de voorgrond staat. De horecaplekken zijn waarschijnlijk al verhuurd en dat terwijl de kustlijn tal van verpauperde horecagelegenheden telt. Laat de stad dààrin investeren om het aanzien van de kust te verbeteren. Voor festivals en ander lawaai heeft Den Haag al tal van mogelijkheden. Haar imago als Vredesstad zou gepaard moeten gaan met eerbied voor de zeldzame gebieden van rust. Gun die bewoners van de Scheveningse bosjes, de kleine dieren en de bijzondere vogels hun rust en hun duisternis en gun het ons ook!

Ik zie voortdurend het beeld van Central Park voor mij, het idee dat Den Haag zich wil manifesteren als internationale stad met de allure van New York. Zo’n stad is Den Haag uitdrukkelijk niet, en gelukkig niet. Het Central Park heeft brede, verlichte paden. Dag en nacht. Als oud-bewoner van die stad weet ik dat de verlichting er niet is voor de mensen, geen mens bij zijn volle verstand waagt zich namelijk ’s nachts of zelfs maar ’s avonds in het park. De verlichting is er alleen voor de claims, voor als er iets zou gebeuren als iemand het toch in z’n hoofd zou halen om er te gaan joggen om die tijd. De verlichting stoort daar al, maar in de Scheveningse bosjes des te meer omdat daar veel meer vogels en dieren zijn en een veel grotere en bijzondere diversiteit. En weet u hoeveel vogels zich in de donkerte van de bosjes proberen schuil te houden tijdens de Haagse jaarwisseling?

Het bericht dat de geplande beek wb. niveauverschillen onmogelijk gevoed kan worden uit de Waterpartij en mogelijk dan met drinkwater zal worden gevuld, zou het milieu-onvriendelijkste plan zijn dat er in tijden is gepresenteerd. Ik kan mij niet voorstellen dat de raad dat idee in deze tijd zou willen honoreren.

Tot slot, hoewel mijn mail nadrukkelijk is gericht op de plannen voor de Scheveningse bosjes, nog een opmerking over de Waterpartij die vergeleken wordt met Stourhead: geloof mij (want ook daar ben ik vaak geweest), in deze adembenemende Engelse landschapstuin drijft geen enkele plastic witte zwaan!

Graag zou ik willen voorstellen dat de wethouder die zo dreigend sprak dat er zéker wat zou gebeuren, al dat geld dat nu op vernieling is gericht, besteedt aan heel goed onderhoud; bomenkap waar nodig voor de gezondheid van de bosjes en niet voor joggerspaden, grotere trams en majestueuze entrees. Géén beek, géén verlichting, géén biertuinen en andere horeca, behoud van het hondenparadijs en ondergraving of overbrugging van de Teldersweg waar je hopelijk geen plastic witte zwanen in het vizier krijgt.

Den Haag, koester dit unieke natuurgebied!

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Eén reactie op “Couperusduin-bewoonster

  1. Handen af van de natuur die nog over is. Ze denken alleen maar aan geld en niet aan de vernietiging die men aanricht. Overal wordt alles verpest. Alles wordt volgebouwd met asfalt , torens, trambanen enz… Dit moet stoppen!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *