dscn3106

Verslag Stadslab Centrum

Verslag Stadslab Centrum

Geleid door Peter van Rooy, info op accanto.nl en nederlandbovenwater.nl .
Er waren zeker meer dan 50 mensen later verdeeld over 4 tafels.

Inleidend praatje door wethouder Revis: wat hij vindt is niet relevant en hij geeft het helemaal terug aan de stad en daar heeft hij vertrouwen in, Haagse kracht enzo en een nieuwe manier van werken, groene stad aan zee, het groen staat centraal (?) en de Gemeenteraad is het hoogste orgaan en heeft het laatste woord, het Westduinpark is ook zo mooi geworden (?) en waarom doen we dat niet ook in de Bosjes en Parken; is het gebied nu een stadspark of buurtpark, hij denkt een stadspark (het is voor een groot deel niet eens een park maar bos) en daarom mag de hele stad meepraten.
Grandioos mislukt natuurlijk want het leeft niet in Ypenburg of Escamp en zo daverend was de opkomst in Scheveningen ook niet (35 mensen).
Er werden een paar vragen gesteld onder andere over het belang van de 3200 schriftelijke reacties.

Eenmaal aan tafel bogen we ons over wat wel en wat niet (we hoorden later dat aan alle tafels gepleit werd voor behoud, goed onderhoud en overkluizing Teldersweg), over de uitgangspunten (de eerste kunnen we met een aantal opmerkingen mee leven, de 3 anderen werden afgekeurd), toen werd het rollenspel voorgesteld maar dat ging onze tafel niet doen, toen kwamen de plaatjes wat een enorme tijd- en energieverspilling was en toen we dus goed gaar en bijna helemaal murw waren kwamen de belangrijkste vragen. Over de Denktank. Omdat de mensen aan tafel nu moe waren kostte dat ook veel tijd. Ze gingen lopen en door elkaar praten. Daaraan kan je zien dat de avond te gecomprimeerd was, veel te veel om op 1 avond te behappen.

We hebben nog een belangrijke suggestie gedaan, namelijk dat de Denktank het uiteindelijke voorstel aan de Raad zal presenteren.

Wij hadden aan tafel 3 kandidaten voor de Denktank en we hebben gestemd op Derk Hazekamp uit de Archipel die deze avond ook een heel goede voorzitter van de tafel was.

Nu komt het interessante gedeelte. Er was een tafel met 5 kandidaten voor de Denktank en die kwamen er niet uit. Er kwamen vragen over de andere avonden waar heel weinig mensen waren die ook een vertegenwoordiger hebben gekozen en men vond dat dit goed bezochte en belangrijkste Stadslab Centrum meer leden voor de Denktank mocht leveren. Er werd ook gezegd dat de organisatie er nu toe leidde dat iemand namens Centrum in de Denktank zou komen waarop driekwart van de aanwezigen niet gestemd had en deze persoon niet eens kende! Dat is natuurlijk ook heel raar.

Het kwam erop neer dat er 10 in plaats van 4 voorgestelde kandidaten aan tafel gingen zitten confereren wie van hen namens Centrum in de Denktank zou mogen zitten. Het was wel grappig om te zien dat er aan die tafel alleen mannen zaten terwijl er genoeg vrouwen aanwezig èn kandidaat waren.

Het was inmiddels half tien terwijl de avond tot 20.30 zou duren en voor mensen die hun avondeten hadden moeten missen door die ongelukkige tijden was de avond lang en intensief genoeg geweest dus iedereen ging naar huis. We horen later wie kandidaat voor de Denktank is. 

Wij hebben nog een beetje zitten praten met mevrouw De Galan, de projectleider van de gemeente. We konden het niet laten om een paar stevige dingen te zeggen over dit inspraaktraject maar allemaal in een heel vriendelijke sfeer.

Ik, Toi, starter en beheerder van de Behoudpagina, was natuurlijk ook kandidaat voor de Denktank. Ik heb gezegd dat ik een plaats in de Denktank niet echt ambieer maar dat het natuurlijk heel raar zou zijn als ik er niet in zat omdat ik diep in de materie zit en bovendien een van de weinigen ben die echt alle brieven gelezen heeft. Ik heb in het volste vertrouwen op Derk Hazekamp gestemd die ik heel goed ken. Veel van de andere kandidaten ken ik niet maar omdat de algemene teneur van tafels en andere stadslabs is dat men gaat voor behoud, onderhoud en overkluizing Teldersweg en dus niet voor de uitgangspunten van de wethouder heb ik daar wel een goed gevoel over.

We hebben op de Behoudpagina heel belangrijk werk gedaan. We hebben het Ambitieplan helemaal besproken omdat we dachten dat niemand het zou lezen, iedereen opgeroepen en aangespoord de gemeente een mail te schrijven waar zo ontzettend veel mensen gehoor aan hebben gegeven waarvan we alle kopieën hebben bewaard, en diverse acties ondernomen waarvan de Brief van de Week de doorslag heeft gegeven voor het intrekken van het Ambitieplan, immers, toen zijn door de Raad aan de wethouder vragen gesteld over de hoeveelheid brieven en de inhoud daarvan wat voor de wethouder aanleiding was het plan in te trekken. En dat zien we allemaal terug in de Stadslabs dus we zijn heel erg tevreden. We zijn natuurlijk minder blij met dit overbodige inspraaktraject maar iedereen is dankzij onze inspanningen nu zo goed geïnformeerd dat we de voortgang van het traject met een gerust hart aan anderen kunnen overlaten. Een heel klein beetje zorgen over de samenstelling van de Denktank houden we wel maar we gaan de vinger aan de pols houden.

We zullen het proces nauwlettend en kritisch blijven volgen, misschien worden we nog uitgenodigd als ‘aanvulling’ bij de Denktank en anders kan de Denktank altijd een beroep op ons doen.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *