Speech Toi Demonstratie Madurodam

Met een ‘nee’ kan ik niks
Dat zegt Joris van Dijk, directeur Madurodom.

Stel nou, je buurman. Die opeens je tuin staat op te meten omdat hij zijn schutting dwars door jouw rozenperk wil zetten. Wat zeg je dan?
‘Hee, wat doet u daar?’
‘Ja, ik wil hier mijn schutting neerzetten’.
“Maar dat gaat zomaar niet, dit is mijn tuin, maak dat u weg komt!’
‘Ja maar ik wil het’.
‘En ik zeg nee’.
‘Met een ‘nee’ kan ik niks’
’En dat is ook precies de bedoeling! En nou wegwezen!’

Haalt hij er een agent bij: “ja ik wil hier mijn schutting neerzetten maar die mevrouw doet zo moeilijk, ze vindt het niet goed, die zegt nee!’
Zegt die agent ‘met een ‘nee’ kunnen we niks. Als u daar de schutting neer wil zetten dan moet dat gewoon kunnen’.
En dan zeg jij: ‘maar dit is mijn tuin! En ik wil het niet! Je kan toch niet zomaar een stuk tuin van je buren claimen? Ik zeg toch nee!’
En die agent weer: ‘met een ‘nee’ kunnen we niks, mevrouwtje. Doet u toch nou niet zo lastig. Die meneer gaat even een mooie tekening maken dan zult u zien hoe leuk het wordt’.
En jij weer: ‘maar ik wil het niet! We hebben toch een erfgrens en daar moet toch iedereen zich aan houden!’
En de agent: ‘nou moet u eens goed luisteren, mevrouwtje, deze meneer is heel belangrijk en hij heeft heel leuke plannen. En wat vraag hij nou eigenlijk. Niet eens de hele tuin! En … misschien gaat hij wel verhuizen als u niet een beetje inschikkelijk bent. Dat zou toch wel heel erg zijn! Waarom doet u nou zo moeilijk!’
En jij weer: ‘nee, ik wil het niet! Het is mijn tuin en hij blijft er met zijn takken van af!’
‘Wees nou toch niet zo onredelijk, mevrouwtje’ zegt de agent, ‘we kunnen hier toch wel als beschaafde mensen over praten? Die meneer wil gewoon een stukje tuin, is dat nou zo erg?’
En jij weer: ‘ja dat is heel erg en ik zeg nee!’
En zij weer: ‘ja, en met dat ‘nee’ kunnen we dus niks’.

Gaan de buren zich ermee bemoeien want het wordt een hele toestand: ‘we gaan je helpen’ zeggen ze tegen je. En ze gaan met de buurman praten, of het ook wat minder kan. ‘Okee’, zegt de buurman, ‘een beetje minder is ook goed. Dan neem ik gewoon maar een metertje of drie’. Komen die buren naar jou: ‘we hebben even heel goed met de buurman gepraat en hij wil maar een metertje of drie. En hij zal een roos tegen de schutting zetten, mooi hè? Nou vind je het zeker wel goed.’ ‘Dat vind ik helemaal niet goed!’ roep jij, ‘het is mijn tuin en hij moet eruit wegblijven! Ik wil die stomme roos niet! Ik wil mijn eigen rozen houden! Hij krijgt geen millimeter! Ik zeg toch nee!’ Zeggen die buren: ‘met een ‘nee’ kunnen we niks. Ook wat moois. Doen we zo ons best voor je, zorgen we ook nog voor een mooie roos en dan blijf je maar nee zeggen. Dan kunnen we niet meer met je praten’.

En die buren gaan met de buurman en de agent even apart zitten. Want dat is toch wat, zo’n mevrouw die aldoor ‘nee’ zegt. Dat kan toch niet. Daar kunnen we niks mee. En ze maken een geheim plan. De buurman gaat naar de krant. Hij laat een leuke foto zien hoe het gaat worden, een hele mooie schutting met een mooie roos er tegenaan. Ja, want hij heeft ruimte nodig voor de trampoline van zijn kinderen, nou, daar kan je toch niet tegen zijn. En het wordt allemaal prachtig. De buren gaan ook naar de krant: ‘het wordt prachtig’, zeggen ze, ‘en er komt zo’n mooie roos! Het is gewoon win-win!’ De agent gaat ook filmpjes maken van ‘kijk toch eens hoe leuk dit wordt en het is ook zo duurzaam, met die mooie roos en dan daar de trampoline, nou het is gewoon enig en wij vinden het goed’. Er is nog 1 buurman die nog een beetje sputtert maar als hij een struikje voor zijn geveltuintje krijgt vindt hij het ook goed. ‘Mooi’, zei de agent, ‘dan is iedereen het ermee eens want naar mensen die ‘nee’ zeggen luisteren we niet’. Zo. Klaar.

En dan roep jij keihard NEE!
En dan zeggen zij ‘met een ‘nee’ kunnen we niks’.

——

Die opmerking ‘met een nee kan ik niks’ is van een ongehoorde brutaliteit. Het is agressief, het is een voet tussen de deur, het is een breekijzer, een koevoet, het is wrikken en wringen met de bedoeling dat je toch wel een beetje ‘ja’ zegt. En dat is nou precies waarvoor iedereen altijd gewaarschuwd wordt: laat geen vreemden binnen en ga niet met een kinderlokker mee, hoe aardig ze ook lijken en wat voor leuks ze je ook beloven. Zeg NEE! Dat zou wat moois zijn als die zouden zeggen ‘met een nee kan ik niks’. Maar de directeur Madurodam, een meneer met status, iemand met een reputatie, die kan zich kennelijk veroorloven dergelijke ongehoorde brutaliteiten te debiteren en hij komt er nog mee weg ook!

Kijk, je kan iets vragen of een voorstel doen, een nee heb je en een ja kan je krijgen, maar als het dan een ‘nee’ is dan moet je dat kunnen accepteren. Dat is gezond en normaal. En wij zeggen nee. Nee tegen de uitbreiding van Madurodam ten koste van historisch duinbos, onderdeel van de Scheveningse Bosjes waar we dankzij die wethouder toch al zoveel zorgen over hebben. Dat duinbos is van ons! En dat duinbos is veel belangrijker en oneindig meer waard dan Madurodam. Het behoud van het duinbos gaat om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, om het klimaat, om de volksgezondheid. We kunnen het ons niet meer permitteren lichtzinnig met kostbare natuur om te gaan. Dus: NEE! Geen uitbreiding ten koste van de Bosjes! Houd Madurodam Klein!

 

uitgesproken tijdens de Demonstratie tegen de uitbreiding Madurodam ten koste van het duinbos
27 juni 2017 voorplein Madurodam

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *