loes-slaager

Nog meer inspreken Cie Leefomgeving

VEILIGHEID

Goedemorgen allemaal. Ik sta hier namens mezelf. Mijn naam is Loes Slaager. Ik heb de gelegenheid gekregen van inspreektijd gebruik te maken . Hartelijk Dank daarvoor. Ook dank voor het openbaar maken van de plannen rondom onze leefruimte en daartoe behorende veiligheid. Ik geef om onze buitenruimte en onze veiligheid. Dat u veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, maakt mij daarom blij.
Ook wanneer deze keuze ons openbaar groen betreft.
De laatste tijd heb ik over dat Groen nagedacht. En het lijkt erop dat er iets over het hoofd is gezien. Het lijkt of veiligheid en groen losgekoppeld zijn geraakt.
Dat raakt mij.
Onze veiligheid is aangetast door het kappen van bomen. Sterker nog: Volgens mij is het gevaarlijk geworden. En dit laat mij niet meer los. Ik zal uitleggen waarom.

Bomen en wij lijken op elkaar. Bomen hebben aarde nodig om in te wortelen. Ze stabiliseren de onderlinge verhoudingen. En ze zorgen voor elkaar.
Daarbij zorgen ze ook voor ons. En dat hebben wij nodig.
Het terug dringen van de hoeveelheid bomen heeft een zeer benauwende situatie gecreëerd. Het is namelijk gevaarlijk onze vuile lucht vuil te laten. Door bomen weg te halen ontnemen wij onszelf de filterfunctie die zij uitvoeren. Qua filters aanbieden staat Den Haag al op een achterstand. Plus: Het biedt aan steeds meer mensen steeds minder zuurstof. Juist deze filters zouden wij moeten sparen en zoveel mogelijk uit moeten breiden.
Ook wordt ons geestelijk welbevinden er beter van in een groene omgeving te verkeren. Dit heeft effect op onze fysieke gezondheid. Eén en één is twee. Of drie.

Het andere gevaar is dat het regenwater geen kant op kan. Een stad wordt extra opgewarmd wanneer er weinig bomen staan. Deze opwarming creëert meer regenval. Aangezien dit proces niet zo snel terug te draaien is, moeten we er juist Rékening mee houden. Door investering in wateropvang. Bomen zijn wateropvangers. Bomen zuigen grondwater. Een volwassen populier drinkt al 1500 liter per dag. Deze opname werkt grondwaterniveau- stabiliserend. Door deze stabiliserende werking van bomen weg te halen, zullen de problemen rondom wateroverlast verergeren. Het oplossen van die problemen kost best veel geld. Was het dan niet goedkoper geweest om bomen te laten staan? En erin te investeren? Liefst met 10.000-en tegelijk. Voor onze veiligheid.

Als we allemaal willen vechten voor onze veiligheid, waarom haalt de gemeenteraad dan onze wapens weg? Dat vechten zonder wapens niet werken kan, zult u waarschijnlijk wel begrijpen?

Een alternatief is, dat U een vóórbeeld gaat geven. Door de toekomst in de ogen te kijken. Door de waarde van ons erfgoed te erkennen. Door Den Haag aantrekkelijk te maken voor beleidsmakers. Door veiligheid te vergroten met inzet van meer bomen. Omdat er aan veiligheid te verdienen valt. Veiligheid trekt ondernemerschap aan. Werkgelegenheid. En betekent minder kosten en minder uitgaven omdat er minder problemen op te lossen zijn.

Vandaar mijn argumenten dat bomen kappen gevaarlijk is.

Ik sta hier omdat ik mij medeverantwoordelijk voel voor hoe het huidige beleid met bomen omgaat.
Op een ander moment zou ik graag met u praten over de manier waarop burgers een stem wordt gegeven. Maar vandaag wilde ik het hebben over de bomen en over de veiligheid van Den Haag en de mensen die er wonen.
Veiligheid is een doel wat wij allemaal hebben, en daarom hoop ik dat u hiernaar luisteren wil.
Bedankt voor uw aandacht.

Loes Slaager

26 oktober 2016

 

Bronnen

Artikel: ‘Groenste Gemeenten Nederland’ (2014); Den Haag op positie 27 v/d 31 gemeenten. http://www.wur.nl/nl/nieuws/Heerlen-Emmen-en-Lelystad-groenste-steden-van-Nederland.htm

Artikelen over Opwarming Steden in Nederland: www.hitte-eilanden.nl

Informatie over waterconsumptie van mensen, dieren, bomen, planten en productieprocessen: www.lenntech.nl/water-consumptie

Informatie over machines die bomen met wortelkluit uit de grond kunnen tillen en herplanten: www.dutchmentreespade.com

Informatie over recente onderzoeksresultaten met betrekking tot vervuilde lucht: http://www.nu.nl/wetenschap/4340461/co2-waarden-blijven-wereldwijd-stijgen.html http://nos.nl/artikel/2139401-co2-concentratie-passeert-belangrijke-grens.html

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *