houthakkend-poppetje

Gemeente ontgroent Den Haag

Onlangs heeft de gemeenteraad van Den Haag ermee ingestemd dat het ministadje Madurodam gratis een stuk van de Scheveningse Bosjes ter grootte van een voetbalveld mag kappen en inlijven . Aan de andere kant van die bosjes dreigt binnenkort nog een aanslag op Haags groen. De alom geprezen Scheveningseweg zal zijn bomenpracht verliezen om ruim baan te maken voor de prestigieuze, maar nu al beruchte nieuwe tram Avenio. Op de aanpassingen van Scheveningseweg en Madurodam is reeds gepreludeerd in het eind 2015 verschenen Ambitiedocument Internationaal Park, opgesteld in opdracht van wethouder Revis. Het ambitieplan is na fel en massaal burgerprotest ingetrokken maar dat heeft voor de twee ontgroenplannen geen effect.

Burgers die zich verzetten tegen de plannen krijgen te horen dat zij activisten zijn of een elite vormen, mensen zijn die niets hebben met verbeterde werkgelegenheid en die vernieuwing willen tegenhouden. Van de plannen wordt gezegd dat ze Den Haag alleen maar mooier en groener zullen maken, een argumentatie die ook bekend is van lobby’s voor megastallen, dieselmotoren en onkruidgif, die het milieu alleen maar ten goede zouden komen. Onzin en verlakkerij!

We zien een wethouder opereren tegen bestaande afspraken en convenanten in, zoekend naar gaatjes in wetgeving, burgers aan het lijntje houden in denktanks om hen als het uitkomt te laten vallen als een baksteen.

Van het Parijse klimaatakkoord lijken de meeste Haagse bestuurders en volksvertegenwoordigers niet gehoord te hebben, of ze lijken zich de implicaties van dat akkoord voor de bescherming van schaars en kostbaar Haags groen niet te realiseren. De implicatie is dat je met het bestaande groen niet behoudend genoeg kunt zijn. In geval van Madurodam was een behoudende keuze geweest: bouw in lagen op de ruimte die je hebt. Voor de Scheveningseweg : kies een smallere tram die de bomen spaart.

Behoudendheid voor het Haags groen is een eigenschap die voor bestuurders en volksvertegenwoordigers in toenemende mate gewenst is. De bevolkingsdichtheid van onze stad groeit sterk. De druk op de ruimte groeit navenant. Innovatie is dat je het groen weet te sparen en zelfs versterken door slim te bouwen en infrastructuur te benutten, niet door weer een stuk van dat groen te vernielen en af te snoepen en daarmee de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad aan te tasten.

Paul van der Maesen

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

3 reacties op “Gemeente ontgroent Den Haag

 1. Ik kan mij niet voorstellen dat de hele Scheveningse weg straks kaal is , dat mag niet gebeuren en ik ben het met Paul helemaal eens.
  Ik begrijp niet dat de D66 wethouders en andere dit toelaten , notabene wilde D66 met Groenlinks regeren dat rijmt toch niet.
  Aan de haven waar ik zelf geboren en getogen ben is een betonnen bak met woningen geworden in drie jaar tijd volledig volgebouwd en er is geen enkele woning met zonnepanelen , groendaken of andere vormen van duurzaamheid, de Westduinweg die maar volstroomt met auto’s en voor slecht klimaat zorgen.
  Ik weet niet precies hoe dit gestopt moet worden maar als dit door blijft gaan zijn straks de Scheveningers dupe want een stel incompetente wethouders die niets op hebben met de huidige bewoners maar alleen geld zien in toerisme.
  Ik ben geen tegenstander van toerisme , en ook niet tegen vernieuwing maar er moet wel goed over nagedacht worden hoe dit ingevuld moet worden.

  Johan S.

 2. Sowieso stoppen met het kappen van bomen.
  De scheveningseweg kappen vind ik zelfs een misdaad. Het gezicht naar Scheveningen toe is dan totaal verramponeerd. Wanneer gasten den haag bezoeken en je neemt ze mee naar het Vredespaleis verder door naar de scheveningeseweg en waterpartij ze vinden het prachtig. Waarom tot meerdere eer en glorie voor een paar megalomane prutsers de boel op de schop gooien. Kan er nu helemaal niets van de oude glorie gespaard blijven.
  Scheveningen zelf is al een betonnen bak geworden met die afschuwelijk puisten naast het Kurhaus. Lekker verder gaan zo is alles over 1 decennia naar de klote gebracht ten behoeve van het grote geld. Want een behoorlijke filesofie waarom de boel moet verdwijnen wordt niet gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *