dscn2232-1

Denktank Scheveningseweg

Om een indruk te geven hoe zo’n vergadering ging met die ‘onafhankelijke’ voorzitter.
Dit is niet opgenomen in de Notulen, maar het is echt gebeurd en het is heel belangrijk om te begrijpen hoe moeilijk het was om kenbaar te maken dat heel veel mensen tegen het kappen van de bomen op de Scheveningseweg zijn. Dat mocht niet gezegd worden. Wat hieronder staat is een verslag van wat wij in die Denktank probeerden te zeggen. Wat gezegd werd stond op papier en is voorgelezen.

Denktank Scheveningseweg 9 mei 2016

Behoudpagina ‘Wij zijn geen ‘projectgroep’ zoals in de stukken staat, wij zijn Facebookpagina. (voorzitter ‘Facebookpagina? u denkt toch niet dat de Gemeente u gevraagd heeft als Facebookpagina?’ Jawel dus. Een projectgroep Behoud Scheveningse Bosjes bestaat niet. Moest nog uitleggen wat dat dan voor Facebookpagina was en over het Internationaal Park, de protesten daartegen en dat het Ambitieplan daarna definitief was ingetrokken). Die Facebookpagina is de grootste van Nederland in zijn genre. Overal worden bomen gekapt (biomassa voor bijstook kolencentrales) (voorzitter ‘mevrouw!’) en overal zijn actiegroepen tegen dat kappen. (voorzitter ‘mevrouw! wat gaat u doen!’). Nimmerdor (Amersfoort), Beusenbos (Purmerend), Bomenridders in Rotterdam en Groningen, Oosterpark (Amsterdam), Westergracht (Haarlem), Heerderweg (Veluwe). Maar nergens is zo’n grote fb pagina als in Den Haag (voorzitter ‘mevrouw, ik moet u onderbreken!’).

De Behoudpagina wordt ondersteund door SOS Den Haag, de Bomenstichting, AVN (die dat overigens ontkende) en Laat Mij Staan (voorzitter ‘mevrouw!’), wij onderhouden contacten met Bond Heemschut, Tuinenstichting en de KNNV en hebben dagelijks contact met onze achterban. (voorzitter ‘gaat u nog inhoudelijk worden?’)

Bijna 4000 volgers, berichtbereik van 25.000 mensen. dat is ontzettend veel! (voorzitter ‘mevrouw, ik wil dat u stopt!’). Dat zegt iets over Den Haag, over het groenbeleid, over gemeenteplannen en over hoe Hagenaars daarover denken. De reacties over wat er is gebeurd op de Nieuwe Parklaan en Koninginnegracht liegen er niet om: men vindt het ver-schrik-ke-lijk! (voorzitter ‘mevrouw, ik vraag u om te stoppen!’)

Nee, ik moet dit zeggen. De voorgenomen bomenkap Scheveningseweg is echt de limit (voorzitter ‘mevrouw!’ en er werd met de vlakke hand op de tafel geslagen). Onze achterban reageert dan ook ongemeen fel (voorzitter ‘mevrouw, stopt u hiermee!’). Wij hebben die bomen geteld en gefotografeerd en dat gepubliceerd: ruim 60 bomen zouden moeten wijken voor het verplaatsen van de rails en het plaatsen van een betonbak. En dan hebben we het nog niet eens over de jonge kastanjes en lindes aan de straatkant en de bomen langs het fietspad. Die 60 bomen zijn de oudste, mooiste en grootste bomen die er staan en ze mogen niet weg! (voorzitter ‘mevrouw, u moet stoppen!’)

(een paar reacties van de Behoudpagina voorgelezen) (deelnemers kreten van verontwaardiging)

Dat is hoe Hagenaars denken over het beleid en de plannen van de Gemeente. Daarom: als dreigt dat er ook maar 1 boom omgaat op de Scheveningseweg dan moeten wij overwegen om deze Denktank te verlaten en actie te gaan voeren om de bomen te behouden. (deelnemers ‘doen! ga meteen maar!’)

Oplossingen:
trams laten rijden, dan maar geen nieuwe trams
historische trams laten rijden, leuk voor het toerisme
enkelspoor maken (Leidsestraat Amsterdam)
omleggen lijn 17
kies voor smallere en lichtere trams
‘rigide open constructie’ zoals de NS dat heeft (goederentreinen), wat wij de vorige vergadering al hebben opgeworpen en nu is opgenomen in het alternatief van SOS Den Haag (voorstel DWL ‘Huygens’ zonder betonconstructie). dan kunnen ook alle bomen blijven staan.

Wij zijn ook tegen het verbreden en verlengen van de haltes Ary van der Spuiweg en Adriaan Goekooplaan (voorzitter ‘mevrouw, u moet stoppen!’). Nee, ik maak mijn verhaal af. Wij vrezen dat het een opstap is naar de ‘entreepleinen’ zoals in het Ambitieplan Internationaal Park is omschreven en daar zijn wij tegen (voorzitter ‘u moet nu stoppen!!’). Een ogenblik nog. Laat de perrons blijven zoals ze zijn of laat ze vervallen. Wij denken dat iedereen heel goed begrijpt dat deze haltes niet verbreed en verlengd kunnen worden omdat het bomen kost.’

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

7 reacties op “Denktank Scheveningseweg

  1. Hallo beste mensen, complimenten voor jullie actie en inzet. Zo te lezen ben ik het grotendeels met jullie eens. Maximale ruimte voor groen en minimaal ingrijpen, wat mij betreft. In jullie bovenstaande aanvulling op de notulen kan ik maar één kritische kanttekening plaatsen. De opening met “wij zijn geen projectgroep maar een Facebookpagina” is verwarrend, zowel grammaticaal als organisatorisch. Ik kan mij best voorstellen dat zo’n voorzitter dan denkt: met wie praat ik dan? Dat is, onderhandelingstechnisch, niet handig. Los daarvan: goed bezig.

  2. Mee eens ik bedoel de Facebook pagina. Maximale voor groen, rustige lijn zes tram of de blauwe tram, deze weg en het bos draagt een lange Historie. Misschien u wat fijnzinniger geld vergaren .

  3. De zogenaamde citaten van de voorzitter zijn een groteske uitvergroting van wat er is gebeurd. Het ging daarbij overigens niet om de inhoud van de inbreng van mevrouw Van Gelder – dat is haar vrijheid – maar om het feit dat zij structureel de goede vergader-orde verstoorde en daarmee het klankbodgroepproces frustreerde. Haar gedrag was in strijd met de – ook door haar -onderschreven gedragsregels voor de klankbordroepleden, die erop zijn gericht dat de groep als geheel zo goed mogelijk kan functioneren en daarmee de opdracht van de wethouder kan invullen.
    Het citaat vanuit de klankbordgroep dat mevrouw van Gelder weergeeft als zij dreigt op te stappen (‘doen’) spreekt boekdelen over hun waardering voor haar opstelling en gedrag.
    De voorzitter

  4. wij hebben helemaal niets uitvergroot, het ging precies zoals wij dat hebben weergegeven. en dat ‘mevrouw Van Gelder structureel de goede vergader-orde verstoorde en daarmee het klankbodgroepproces frustreerde’ is een grove en flagrante leugen. mevrouw van Gelder heeft het woord gevraagd en gekregen maar zij mocht niet uitspreken. zij werd voortdurend door de voorzitter onderbroken en er werd tegen haar geschreeuwd. de voorzitter heeft geprobeerd haar het spreken te beletten. tot zover haar vrijheid. het komt ons voor dat we het over attitude en gedrag van die voorzitter moeten hebben. aan het feit dat hij wel de naam van mevrouw van Gelder noemt, iets wat wij nooit zouden doen omdat wij nooit op de man gaan, maar niet zijn eigen naam vermeldt is zijn totaal gebrek aan fatsoen af te lezen.

  5. Wat gunstig zou zijn als de halte’s op de Scheveningseweg verlengd worden voor de Avenio’s, maar dan niet in de uitvoering van 2,55 meter breed, maar dan in de uitvoering van 2,40 meter breed. Huidige GTL-8 2,35 meter breed.

  6. De gemeente wilde allang de rails verleggen op de Scheveningseweg en ze hebben de stok gevonden om de hond te slaan: zieke bomen! Die moeten eruit, gaan ook de zieke bomen eruit aan de Zorgvlietkant van de weg? Hoe gaat het dan in de Parkstraat? Ook verleggen? Dan is er helemaal geen plaats meer voor fietsers en de bocht Kneuterdijk-Parkstraat? Die kan niet door de zware trams gemaakt worden. De oplossing is er: smallere trams op de routes, waar geen brede trambaan kan worden gerealiseerd. En dan nog die betonbak, krijgen we dan ook van die dreuntoestanden zoals in de Dedemsvaartweg? Copijn zei het al: de gemeente heeft grootonderhoud laten afweten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *